Thursday, May 28, 2009

En första titt på Visual Studio 2010

This post will follow in Swedish.
Denna post handlar om min första titt på Visual Studio 2010 Beta 1 tillsammans med Silverlight (2.0 och 3.0).

Min nyfikenhet har fått ett slut. Jag kavlade imorse upp ärmarna och installerade följande:
Virtual PC (hade jag i och för sig redan installerat)
Windows 7 RC
Visual Studio 2010 Beta 1 tillsammans med .NET 4.0
Silverlight 2.0 SDK
Silverlight 3.0 Beta SDK
Silverlight 3.0 Beta Developer Runtime
Expression Blend 3.0 Preview
+ andra nyttiga program som FireFox, Notepad++, antivirusprogram, Paint.NET

Installationen tar en liten stund men till slut kunde jag kicka igång Visual Studio 2010 för första gången och det man ser är följande (jag valde inställningar för utvecklingsmiljön för C#-utveckling):
Det är en trevlig syn med delvis ett nytt gränssnitt. Jag känner igen mig men ser ändå en del detaljer som är nya, antagligen kommer jag upptäcka mer och mer som är nytt. Mitt första mål var att testa Silverlight 3 utveckling. Tim Heuer har skrivit ett väldigt bra inlägg hur man kan köra multitargeting (både Silverlight 2.0 och 3.0 Beta) från Visual Studio 2010.

Det första jag gjorde var att skapa ett nytt projekt och valde där en ny Silverligh-applikation:

När projektet skapas väljer man inte vilken Silverlight-version man vill rikta sig mot utan det görs först i nästa dialog:

Här väljer man alltså om man vill skapa ett nytt webb-projekt som ska visa Silverlight-applikationen samt vilken Silverlight-version som ska användas (det går även att ändra i projektproperties senare). Jag väljer att skapa ett webbprojekt och riktar mig mot Silverlight v3.0. Gillar verkligen att man kan rikta sig mot olika Silverlight-versioner. Tidigare har det kanske inte funnits så stort behov av det eftersom Silverlight 2.0 i princip varit den enda vettiga versionen, men nu med Silveright 3.0 Betan så är det bra att kunna rikta sig mot olika versioner (notera att Silverlight 3.0 ändå är bakåtkompatibel med 2.0!).
De filer som genereras hittar vi i Solution Explorern. Här brukar jag vanligtvis städa upp lite i webbprojektet genom att ta bort Default.aspx, ta bort [SilverlightProjektNamn]TestPage.aspx och sätta [SilverlightProjektNamn]TestPage.html till startsida genom att högerklicka och välja Set As Start Page. Genast slänger jag in lite komponenter för att se vad som händer:

Tyvärr måste jag säga att jag inte riktigt gillar den visuella designern i Visual Studio (tips är att använda Expression Blend för visuell design). "Som vanligt" crashar designern i Visual Studio stup i kvarten och man får ladda om den för att se något. I Visual Studio 2008 stängde jag av designervyn för XAML helt och hållet för att jag tyckte den var så kass. Jag hoppas verkligen att den blir bättre i den skarpa versionen av VS2010.

Men jag måste säga att jag älskar och är imponerad av intellisensen i VS2010! En väldigt användbar förbättring är att vi nu får hjälp när vi ska knåpa ihop våra bindningar (eller andra MarkupExtensions som StaticResource):

Applikationen i sig är bara en stack panel med en knapp, en rektangel och en slider. Dessutom använder den en nyhet i Silverlight 3.0 nämligen Pixel Shader effekter (HW-accelererade). Här har jag bara kopplat ihop slidern med mängden blur (pixel shader) som används på fönstret.
Exempelprojekt kan laddas ner här!

Detta var bara en första titt på Visual Studio 2010 och Silveright, mer kommer inom kort...

No comments: